Interview Feliz Goos en Irene Louters

Irene Louters en Feliz Goos zijn twee van de acht leden van het bewonersplatform Batinge, Dikninge en Entinge (Norg West) die de naam “Mooie Buurt Hè” heeft gekregen. Feliz woont in Batinge, Irene in Dikninge, twee straten in de buurt die het platform samen met Energiecoöperatie Noordseveld en de gemeente willen aanpakken.

Wat bezielt jullie?!?

Feliz: “We wonen in een buurt met een fijne leefomgeving. Een buurt die inmiddels bijna 50 jaar oud is en dan moet er wel wat gebeuren.” “Dat willen we met een sociale aanpak doen” stelt Irene. Beiden zijn het erover eens dat er volop kansen zijn om in samenwerking met buren, buurtgenoten, de gemeente en partijen als Actium de buurt nog mooier en duurzamer te maken, en daar doen ze het voor. “Dat noem ik waarde-creatie”, zegt Feliz. “Het streven naar een mooie woonomgeving en een comfortabele woning staat voorop. De waarde van woningen sluit daarop aan”. “Het is wel een zaak van denken op de lange termijn; zo goed als mogelijk met onze aardbol omgaan ook in je eigen buurt.” Irene vult dit aan: “Maar het is ook nieuwsgierigheid: lukt het ons om samen met elkaar iets voor elkaar te krijgen en daar trots op te zijn?”

Wat is platform van plan?

Het bewonersplatform wil beweging brengen in de buurt als het gaat om schoonheid en duurzaamheid en de buurt als het ware wakker schudden. Hoe kan die buurt er over 5 of 10 jaar uit zien? Wat kunnen we daar samen aan doen? Irene vraagt zich af: ”Stel dat ik mijn huis over 5 jaar wil verkopen, dan doe ik dat toch het liefst in een sociale buurt waar mensen elkaar kennen.”

Wat heb je daarvoor nodig?

De buren, de buurt, geld, de gemeente en andere partijen. Feliz: “Mijn ideaalplaatje is een buurt die klimaatneutraal leeft en die voor zichzelf ruimte heeft gecreëerd. Het is een gevoel dat vraagt om een praktische uitwerking. Het gaat niet alleen om het persoonlijke leefgebied (je huis en tuin) ook over de inrichting van de openbare ruimte. En als je dan de straat openbreekt, neem dan ook de duurzaamheid gelijk mee.” Irene weet uit ervaring dat samenwerking wat oplevert: “Wij hebben met negen buren samen trappen naar onze zolders laten plaatsen, dat leverde een hoop voordelen op.” Zo ziet zij het nu ook voor zich. Op die manier zijn er ook al goten vernieuwd in de buurt en wordt er samen groen beheerd. Dan ben je er nog niet, want mensen moeten het ook kunnen betalen. Feliz: “De banken moeten uiteindelijk ook aan tafel!”

Wat we om te beginnen bovenal nodig hebben zijn de ideeën van de bewoners zelf. Die weten heel goed wat hun buurt mooier maakt en wat duurzaamheid voor hen betekent.

Wanneer is het een succes?

Irene: “Als het een project wordt van de hele buurt.” Feliz maakt het heel concreet: “Als de gemiddelde energierekening met 50% is gedaald en de leefruimte per huis met laten we zeggen 15 m2 is gegroeid. ” Maar het is pas echt een succes als de inwoners tegen elkaar en iedereen die het maar horen wil kunnen zeggen “Mooie Buurt Hè”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *